Verksamhet

Vårt förbund har ett antal årligen återkommande aktiviteter som vi emellanåt kompletterar med andra aktiviteter. Det handlar framför allt om
* Våga-sjunga-dag (i januari)
* Ungdomskörhelg (i februari-mars)
* Årsmöte (i mars)
* Musikläger för barn och ungdomar (i juni)
* Lungskile körvecka - dirigent- och rösvårdskurs (i juli-augusti)
* Gospeldag (i oktober)
* Barnkördag (i november)
* Förbundskördag

Stiftsungdomskör

Vi startar nu en stiftsungdomskör! Är du mellan 15 och 25 år så är du hjärtligt välkommen att ansöka om medlemskap på länken: https://goo.gl/forms/yrFlAD2RyQWTqMF63

Alla barn- och ungdomsaktiviteter som vårt förbund står bakom, arrangeras av Svenska Kyrkans Unga i Skara Stift med oss som medarrangörer. Ni kan läsa mer om dessa aktiviteter under länken till vänster, på deras hemsida samt i deras nyhetsbrev "Kanalen".

Referat

föbundskördagar med simon ljungman 27 jan och 7 april

När vi i januari inbjöd till en kördag i Lidköping med Simon Ljungman blev den överfull och många sångare stod i kö. Detta gjorde att vi ordnade ytterligare en kördag i april i Skara. Över 200 sångare deltog båda gångerna varav en del kom tillbaka även den andra gången (i mån av plats) eftersom de tyckte den var så lyckad.

Den första kördagen kombinerades med en fortbildningsdag för kyrkomusiker och körledare då även de fick träffa Simon Ljungman. Han presenterade bland annat sina nyutgivna häften Tänk att få sjunga med egna arrangemang av Simon själv. Hittills har delarna ”Höst” och ”Sommar” kommit ut och han presenterade även delar av materialet som kommer att ingå i delen ”Vår”.

Kördag Simon Ljungman

Hans tanke är att man ska kunna använda dessa häften i alla typer av körer, från enstämmigt till 4-stämmigt. Simon Ljungman jobbar bland annat med en kör av typen ”kör-för-alla” i Göteborg och tycker det är viktigt att alla får/kan vara med och sjunga.

Vid kördagarna var flera av sångerna hämtade ur hans häften. Deltagarna fick sångerna först på plats och man lärde in dem under dagen. Det fanns ett enstämmigt och ett flerstämmigt spår att välja på.

Simon och våra förbundsdirigenter Annika Lagerquist och Kerstin Lundh turades om att öva med de båda spåren. Simon blandade körsång/körövning med berättelser ur sitt liv och alla tyckte att han var otroligt inspirerande.

Dagarna avslutades med en körkonsert med inövade sånger i Sankt Nicolai kyrka i Lidköping respektive Skara domkyrka. Här sjöng dels den stora kören sånger tillsammans och dels sjöng de båda spåren några sånger var för sig. Publiken fick sjunga med i bland annat den kända Gärdestad-låten Sol, vind och vatten.

Kördag Simon Ljungman

Ett härligt arrangemang som framfördes var när herrarna startade med sången Jag vet en dejlig rosa och damerna sedan kom in med Håll mitt hjärta och man sjöng dem samtidigt. Den som höll i andakten vid båda tillfällena var kyrkosångsförbundets ordförande tillika präst Emanuel Carlsson.

Årsmöte 10 mars

Den 10 mars samlades ett 60-tal personer för att vara med på vårt årsmöte. I år gick det av stapeln i Larv, eftersom vi fått en inbjudan från körerna i Larv. Dagen startade med en morgonbön i Larvs kyrka. Det var vår ordförande Emanuel Carlsson som höll i morgonbönen och Larvs kyrkokör och gospelkör medverkade med flera härliga sånger. Efter förflyttning till församlingshemmet så inleddes årsmötesförhandlingarna. Som ordförande och sekreterare för mötet fungerade Emanuel Carlsson och Karin Ekenvi. Efter genomförda val kunde vi konstatera att Emanuel Carlsson sitter kvar som ordförande och Karin Ekenvi som sekreterare. Som förbundsdirigenter verkar nu Kerstin Lundh, Annika Lagerquist och Erik Nyberg (nyval). Förutom Erik N som ny förbundsdirigent så invaldes ytterligare två nya ledamöter i styrelsen, nämligen Charlotte Eklund, Ardala, och Assia Miteva, Tidaholm.

Emanuel C och Karin E

Annika Lagerquist informerade om förbundsdirigenternas tankar om att starta en stiftsungdomskör. Alla tyckte att det lät spännande och att de absolut skall arbeta vidare med detta. Det informerades även om kommande aktiviteter vilket först är en repris på vår populära kördag med Simon Ljungman, den 7 april. Det blir sedan ett musikläger för barn och ungdomar i Hjo den 16-20 juni och 6-12 augusti är det dags för Ljungskile körvecka.

Reibjörn Carlshamre

Efter årsmötesförhandlingarna så var det dags för nästa programpunkt, då domkyrkoorganist Reibjörn Carlshamre, Skara, pratade om sitt musik-skapande på temat "Bejaka din inre tonsättare". Han berättade om hur han fått ideer och uppslag till en del av det han skapat. De närvarande fick vara med och sjunga ett antal sånger, då man verkligen fick se bredden av det han gjort. Han berättade om några av sina olika "projekt", bl.a. att han tonsatt många av Atle Burmans dikter. Han berättade om sitt jobb med ett antal häften som heter ”Godhet och nåd” där han satt ihop psaltarpsalmer för hela kyrkoåret på ett fiffigt sätt så att alla texter kan varieras ihop med ett antal olika melodislingor helt fritt. Vidare berättade han att på senare tid har han börjat skriva musik tillsammans med textförfattare Susanna Venetvaara, Skara. De har bl.a. skapat ett antal sånger på temat nåd. Dessa sånger återfinns i häftet "En tråd av nåd” och innehåller 13 sånger där man även hittar förslag till mellantexter för att utforma en musikgudstjänst. Man kan bara konstatera att en del människor verkar som gjorda för att skapa musik!

Sång

Dagen avslutades med ett stort tack till Reibjörn för hans underhållande program samt ett stort tack till Karin Ekenvi med körer i Larv, som tog så väl hand om oss och hjälpte till med fika och god mat!

Vi lägger löpande ut information om våra aktiviteter här på hemsidorna samt skickar även ut inbjudan till alla våra medlemskörer. Har ni några frågor om vår verksamhet så är ni hjärtligt välkomna att kontakta oss. Använd gärna kontaktformuläret (länk i menyn ovan) alternativt kontakta informatör Gunilla Jacobsson, 073-8326903.