Förbundskördag - januari och april 2018

Våga-sjunga-dagen alternativt en förbundskördag anordnas årligen som en heldag för våra körer. Den anordnas oftast i slutet av januari och leds av våra förbundsdirigenter. Man samlas på förmiddagen för övning, går ut och äter lunch tillsammans och fortsätter med övningar på eftermiddagen. Man får sångerna när man samlas, så det krävs inga förberedelser för att delta. Dagen avslutas med en musikggudstjänst då de inövade sångerna framförs.

Föbundskördagar med simon ljungman 27 jan och 7 april 2018

När vi i januari inbjöd till en kördag i Lidköping med Simon Ljungman blev den överfull och många sångare stod i kö. Detta gjorde att vi ordnade ytterligare en kördag i april i Skara. Över 200 sångare deltog båda gångerna varav en del kom tillbaka även den andra gången (i mån av plats) eftersom de tyckte den var så lyckad.

Den första kördagen kombinerades med en fortbildningsdag för kyrkomusiker och körledare då även de fick träffa Simon Ljungman. Han presenterade bland annat sina nyutgivna häften Tänk att få sjunga med egna arrangemang av Simon själv. Hittills har delarna ”Höst” och ”Sommar” kommit ut och han presenterade även delar av materialet som kommer att ingå i delen ”Vår”.

Kördag Simon Ljungman

Hans tanke är att man ska kunna använda dessa häften i alla typer av körer, från enstämmigt till 4-stämmigt. Simon Ljungman jobbar bland annat med en kör av typen ”kör-för-alla” i Göteborg och tycker det är viktigt att alla får/kan vara med och sjunga.

Vid kördagarna var flera av sångerna hämtade ur hans häften. Deltagarna fick sångerna först på plats och man lärde in dem under dagen. Det fanns ett enstämmigt och ett flerstämmigt spår att välja på.

Simon och våra förbundsdirigenter Annika Lagerquist och Kerstin Lundh turades om att öva med de båda spåren. Simon blandade körsång/körövning med berättelser ur sitt liv och alla tyckte att han var otroligt inspirerande.

Dagarna avslutades med en körkonsert med inövade sånger i Sankt Nicolai kyrka i Lidköping respektive Skara domkyrka. Här sjöng dels den stora kören sånger tillsammans och dels sjöng de båda spåren några sånger var för sig. Publiken fick sjunga med i bland annat den kända Gärdestad-låten Sol, vind och vatten.

Kördag Simon Ljungman

Ett härligt arrangemang som framfördes var när herrarna startade med sången Jag vet en dejlig rosa och damerna sedan kom in med Håll mitt hjärta och man sjöng dem samtidigt. Den som höll i andakten vid båda tillfällena var kyrkosångsförbundets ordförande tillika präst Emanuel Carlsson.