Förbundskördag

Våga-sjunga-dag alternativt en förbundskördag anordnas årligen som en heldag för våra körer. Den anordnas oftast i slutet av januari och leds av våra förbundsdirigenter. Man samlas på förmiddagen för övning, går ut och äter lunch tillsammans och fortsätter med övningar på eftermiddagen. Man får sångerna när man samlas, så det krävs inga förberedelser för att delta. Dagen avslutas med en musikggudstjänst då de inövade sångerna framförs.

Förbundskördag 26 januari 2019 med Sonja Aldén

Sonja Alden

26 januari 2019 anordnade vi en förbundskördag i Mariestads domkyrka tillsammans med Sonja Aldén. Det blev en heldag där ca 200 körsångare i vårt förbund medverkade. Referat nedan.

Föbundskördagar med Sonja Aldén 26 jan 2019 - referat

Lördagen den 26 januari var det förbundskördag för Skara stifts kyrkosångsförbund i Mariestads domkyrka. Fokus denna dag, liksom tidigare år, låg på sångglädje och att inspireras av att sjunga tillsammans. Tanken är att man inte ska behöva förbereda sångerna innan utan man kommer som man är. Dagen övningspass och avslutande konsert leddes av förbundsdirigenterna Kerstin Lundh och Erik Nyberg. Gästartist under dagen och konserten var Sonja Aldén som tillsammans med pianisten Carina Nilsson framförde, själva och tillsammans med 200 körsångare, en blandning av gospels, populärmusik och låtar från Sonjas senaste skiva.

Förbundskördag - foto: Jane Bäckman

Foto: Jane Bäckman

Sonja delade med sig mycket av sin utstrålning och energi och inspirerade verkligen körsångarna att använda både kropp och själ när de sjöng. Mellan sångerna delade Sonja Aldén med sig av personliga reflektioner om livet. Livets mening är kanske att hitta sin gåva och sedan ge bort den. Förbundsordförande Emanuel Carlsson höll en andakt där hann spann vidare på temat att alla har fått en gåva, det gäller bara att hitta den. Domkyrkan var fullsatt vid konserten och intresset från körsångarna var stort. Över 400 körsångare hade anmält sig till förbundskördagen men knapp hälften fick plats. Förhoppningsvis blir det en repris på denna dag framöver.

/Erik Nyberg, förbundsdirigent