Årsmöte

Skara stifts kyrkosångsförbunds årsmöte hålls i mars varje år. Vi försöker lägga årsmötet ute hos någon av våra anslutna körer. Ibland ordnar vi även någon programpunkt utöver årsmötesförhandlingarna, vilket kan vara en föreläsare, någon sång-/musikpedagog eller liknande. Vill ni ha besök av oss och hjälpa till att arrangera vårt årsmöte så får ni gärna höra av er. 2020 planerar vi att hålla årsmöte den 7 mars.

Årsmöte - 16 mars 2019

Den 16 mars genomförde vi vårt årsmöte i Varnhem. Se referat nedan.

Årsmöte 16 mars 2019 - referat

ÅrsmöteOrdförande Emanuel Carlsson, sekreterare Karin Ekenvi och valberedningens Ulla Falk

Den 16 mars var det dags för vårt kyrkosångsförbunds årsmöte, som i år hölls i Varnhem. Det var ett 90-tal personer som anmält sig och vi samlades i Varnhems klosterkyrka för en inledande andakt där även Varnhemskören medverkade. Efter en kopp kaffe var det sedan dags för ett besök på Kata gård. Där fanns Maria Vretemark, arkeolog på Västergötlands museum, och hon berättade om de utgrävningarna som gjorts på en kulle bakom Varnhems klosterkyrka. Man har sedan 2005 gjort utgrävningar i flera etapper och gjort många sensationella fynd som berättar om platsen från tiden innan munkarna kom dit på 1100-talet. Här finns ruinen av en av Sveriges äldsta kyrkor, en privat gårdskyrka från vikingatiden. Kyrkans krypta är kanske Sveriges äldsta bevarade rum! Här finns också en kristen gravplats som började användas redan på 900-talet – vilket visar att Varnhem kristnades 100 år tidigare än övriga Sverige!

På platsen öppnades i maj 2017 den spännande informationsbyggnad som kallas Kata gård. Namnet är taget efter en kvinna som härskade på storgården under vikingatidens slutskede och vilken man funnit i en utav gravarna. Byggnaden har blivit ett intressant utflyktsmål och har ett stort antal besökare varje år. I byggnaden kan man läsa om de utgrävningar som gjorts och vad man funnit samt även se resterna av kyrkan, kryptan och gravar som grävts fram.

Efter detta intressanta besök så vandrade vi över till församlingshemmet där det var dags för årsmötesförhandlingar under ledning av ordförande Emanuel Carlsson. För kommande år så får Emanuel Carlsson fortsätta som förbundets ordförande och då inga andra avsägningar inkommit så omvaldes styrelsen i sin helhet.

Under punkten som gällde medlemsavgifter så tog mötet beslut om att denna ska höjas till 30 kr/sångare för vuxenkörer och 20 kr/sångare för barn- och ungdomskörer. Eftersom medlemsavgiften varit densamma under många år så tyckte man att det var rimligt med en höjning med 5 kr/sångare.

Under punkten kommande aktiviteter noterades att det blir musikläger för barn och ungdomar i Hjo den 16-19 juni, Ljungskile körvecka genomförs 29/7-4/8 och det blir en barnkördag i Ulricehamn den 9 november. Det blir även en gospeldag i oktober, men datum för dagen var inte fastslagen vid mötet.

Efter årsmötesförhandlingarna intogs en god lunch och sedan fick Johanna Ek, från Hjo folkhögskola, ta hand om oss. Vi fick ett härligt röst-pass som innehöll både rena röstövningar men även olika sånger som vi kombinerade i bl.a. kanon.

Johanna EkJohanna Ek instruerar övningar

Sångpass med Johanna Ek"Hela salen sjunger" med Johanna Ek

Efter avslutat sångpass så tackade Emanuel alla medverkande inklusive Johanna Ek och förklarade dagen avslutad.